acmim Asociatia Parintilor Copiilor cu Defecte Cardiace Congenitale
Pentru pacienti, parinti, doctori si oameni de stiinta

Cauta

Autentificare

Log in

 

Defecte cardiace

Defectele congenitale la inimă sunt dintre cele mai des întâlnite malformaţii la naştere. Opt din 1000 de persoane (0.8%) sunt afectate şi această cifră este aproximativ egală peste tot în lume. În timp ce defectele cardiace individuale pot fi nesignifiante şi dispar în timp,  ele însă pot fi de asemenea extrem de grave şi pot pune viaţa în pericol. Aproximativ 40% dintre malformaţii sunt mai complexe, necesitând tratament special şi chiar o serie de operaţii.

Defectele congenitale la inimă pot avea grade diferite de serveritate şi o gamă variată de simptome. Un defect congenital cardiac minor se poate transforma rapid în unul simptomatic, care necesită identificarea şi tratarea imediată. Pe de altă parte, defectele congenitale cardiace grave pot ramâne nedetectate o lungă perioadă de timp, dacă nu apar şi simptome secundare, periclitând astfel posibilitatea unui tratament.

Categoriile de diagnostic stabilite de Asociaţia Europeană de Cardiologie Pediatrică includ peste 2000 de defecte congenitale la inimă, care pot apărea individual sau în combinaţie. Tipul de recuperare şi tratament poate astfel varia. Majoritatea bolilor cardiace sunt simple, minore. Fiecare copil trebuie tratat individual, astfel încât atât copilul, cât şi părintele să primească informaţia adecvată cu privire la boală, tratament şi posibilitatea unei vieţi normale.

Nu ştim de ce unii copii se nasc cu defecte cardiace. Boala nu este erditară, deşi are o incidenţă puţin mai crescută în unele familii decât în alte. Aproximativ 20% dintre copiii cu defectele congenitale la inimă suferă de asemenea şi de altă boală congenitală. De exemplu, aproximativ 1/3 dintre copiii cu defectele congenitale cardiace au şi Sindromul Down (Trisomy 21). Numeroşi alţi factori (infecţii virale, medicamentaţie, chimicale, etc.) pot afecta dezvoltarea inimii dacă intervin în etape critice ale sarcinii.

Astăzi, datorită tratamentului şi diagnosticii îmbunătăţite, un număr tot mai mare de copii cu defecte congenitale cardiace vor ajunge la maturitate. Acest fapt este cu atât mai îmbucurător pentru copiii cu forme grave de boală. Dacă acum câţiva ani mulţi dintre aceştia aveau şanse mici de supraveţuire, acum ei se pot bucura de o viaţă foarte puţin limitată de boala lor. În zilele noastre, modul în care pacienţii îşi percep boala şi încrederea pe care o au în recuperarea lor este cel mai important aspect în gradul de satisfacţie de propria viaţă.