acmim Asociatia Parintilor Copiilor cu Defecte Cardiace Congenitale
Pentru pacienti, parinti, doctori si oameni de stiinta

Cauta

Autentificare

Log in

 

Călătorii

A călători pentru o persoană  cu o boală de inimă congenitală nu este în principiu o problemă. Totuşi, dacă devine necesar să cauţi ingrijiri medicale în ţara pe care o vizitezi trebuie să fii pregătit. Trebuie să fii foarte bine informat asupra bolii, incluzând diagnostincul, numele şi numărul de telefon al doctorului curant. Deoarece medicamentele pot avea diferite denumiri în diferite ţări, trebuie de asemenea să ştii principiul activ al acestuia, împreună cu doza de administrare. Este un avantaj să notezi dacă doza a fost schimbată recent şi alte informaţii importante pentru doctorul pe care o să îl întâlneşti. Dacă plănuieşti o excursie mai lungă sau dacă nu eşti sigur, cere sfatul doctorului tău care va lua în considerare tipul călătoriei care va fi făcuta.(de exemplu, vei merge cu maşina sau cu avionul?)
Află care sunt cele mai apropiate spitale. O idee bună ar fi să înveţi să spui “am o boală congenitală cardiacă” în limba respectivei ţări. Poţi, de asemenea, traduce toate informaţiile relevante în limba locală.
Dacă ai un pacemaker şi plănuieşte să călătorească trebuie să cereţi sfatul doctorului.
Zborul către destinaţie
Zborul în sine este rareori o problemă; totuşi, un zbor poate cauza complicaţii pentru persoanele cardiace. Este o idee bună să alege un zbor de legătură care va decola la câteva ore după primul zbor, astfel încât să ai suficient timp să treci de controlul paşapoartelor şi de securitate. Trebuie să cauţi asistenţă la aeroport dacă eşti restricţionat în viaţa cotidiană din cauza problemei la inimă.
Există restricţii în ceea ce priveşte cantitatea de lichid pe care o poţi lua cu tine în avion la bagajul de mână. Este permis de obicei mai puţin de 100 de ml, dar trebuie să te asiguri care este limita curentă a companiei alese de tine, deoarece acestea pot varia. Dacă trebuie să aduci echipament medical, este bine să ai o scrisoare de confirmare de la medic. Echipamentul medical nu trebuie să depăşească limitele bagajului de mână. Nu pune echipamentul medical la bagajul de cală, deoarece poate fi stricat în timpul zborului. Anumite părti din echipament pot fi stricate de temperatura scăzuta din depozitul avionului.
Alegerea destinatiei
Sunt mulţi factori de luat în calcul când alege destinaţia. Altitudinea mare (mai sus de 1500 metri deasupra nivelului mării) va fi o problemă pentru oricine are o problemă cu tensiunea. Pe lângă faptul că e inconfortabil, reprezintă un risc. Evită locurile foarte calde, dacă te deshidratezi uşor. Daca eşti deshidratat ar trebui să mergi la spital. Asemănător, evită locurile reci dacă răceşti uşor. Dacă medicamentele trebuie păstrate la rece, alege un loc unde ai un frigider. Trebuie să iei în considerare un loc de cazare care este aproape de destinaţia excursiilor în cazul în care oboseşti şi ai nevoie de odihnă.
Asigurări
Cetăţenii Uniunii Europene care călătoresc într-o ţară care face parte din UE sau Norvegia sau Elveţia trebuie să aducă cardul de asigurare de sănătate european. Acest card este gratis şi se poate comanda prin Casa Naţională de Asigurări Sociale de Sănătate. Dacă nu ai cardul, vizita medicală poate fi foarte scumpă. Oricum cardul nu înlocuieşte asigurarea.
Dacă planuieşti să călătoreşti într-o ţară din afara UE te sfătuim să te informezi din timp despre sistemul de sănătate. Pe lânga aceasta află ce vaccinuri trebuie făcute înainte de călătorie.
Asigurarea trebuie să fie validă, dar căută asigurările care îţi oferă mai multe avantaje. Nu ezita să pui o mulţime de întrebări companiei de asigurări şi citeşte poliţa în întregime. Să nu ai asigurare medicală poate fi costisitor. De exemplu, o cameră la terapie intensivă în Statele Unite costă 4000 $ pe noapte şi un avion de urgenţă din Asia costă 100 000 $.
Asigurarea de obicei este valabilă 45 de zile după care îţi trebuie o poliţă adiţională. Călătorii care nu sunt asiguraţi trebuie să achite costurile integral.
Este important să îţi aminteşti că asigurarea de sănătate acoperă doar costurile persoanei care este bolnavă şi nu a celorlalte persoane care călătoresc cu ea, cu toate că şi acestea se pot molipsi. De exemplu, dacă o persoană nu reuşeşte să prindă un zbor deoarece este internată în spital, de obicei doar acea persoană va fi recompensată şi nu toţi membri care rămân la petrecere. Ar putea fi excepţii şi este bine să vorbeşti cu compania dumneavoastră de asigurări.
Diferite ambasade au diferite nivele de responsabilităţi. De exemplu, la anumite ambasade poţi căuta consiliere şi ajutor să găseşti un interpret. Dacă nu există o ambasadă a ţării tale în ţara respectivă poţi căuta ajutor la o ambasadă a unei ţări membră UE.
Dacă te îmbolnăveşti în străinătate şi trebuie să mergi la spital este important să ceri un cerficat medical din prima zi de internare. Păstrează toate chitanţele.
Numere de telefon importante:
SOS internaţional: +45 70 10 50 50
Euro-Alarm: +45 70 10 90 50
Asistenţă Internaţională Nordică: + 45 70 20 21 21
Autor(i): Ulrika Hallin
Ulrika Hallin este un jurnalist specializat în boli congenitale cardiace şi situaţia psiho-socială a copiilor şi tinerilor din sistemul de sănătate. Mulţi ani a lucrat cu Hjärtebarnsföreningen, o organizaţie Suedeză pentru părinţi de copii cu defecte congenitale la inimă. Ea este de asemenea fotograf.

Revizuit de: Peter Eriksson
Peter Eriksson este un cardiolog GUCH de elită, cu o experienţă vastă în probleme ale inimii congenitale adulte. Actual este şeful departamentului de cardiologie pentru GUCH la Östra Sjukhuset din Göteborg, Suedia.

Ultima actualizare: 2009-08-17