Sexualitatea
Cum îţi poate afecta sexualitatea un defect cardiac
Chiar dacă numărul adulţilor cu defecte cardiace congenitale a crescut, puţine cercetări sunt disponibile despre cum sexualitatea este afectată de o astfel de condiţie.
Însă multe cercetări sugerează că informaţia disponibilă, atât pentru tineri şi adulţi nu-şi atinge întotdeauna audienţa targetată, indiferent dacă priveşte aspecte fizice, psiho-sociale sau pur şi simplu legate de sănătate. Aceste descoperiri sunt nefericite din moment ce sănătatea sexuală este strâns legată de calitatea vieţii. Unul dintre motivele neajungerii acestei informaţii la audienţa targetată este datorat faptului că recomandările pe această temă nu au ţinut pasul cu nevoile specifice ale acestei populaţii unice de tineri şi adulţi şi pentru că datele empirice sunt rare. Însă, informarea este crucială, deoarece cei cu defecte cardiace mai serioase prezintă un risc crescut de sexualitate problematică datorată condiţiei lor, tratamentului medicamentos sau barierelor psihologice.
Activitatea sexuală
Indivizii cu boli congenitale cardiace au înregistrat o activitate sexuală egală cu cei sănătoşi. În Canada, însă, s-a descoperit că mai puţini adolescenţi şi tineri erau activi sexual, comparativ cu eşantionul normativ. De asemenea, s-a demonstrat că 36% dintre aceşti pacienţi tineri au un comportament sexual riscant, precum parteneri multipli, pilule contraceptive nerecomandate şi utilizarea de droguri şi alcool înainte de sex. Pentru femeile cu defecte congenitale cardiace complexe cele mai multe îngrijorări sunt legate de fertilitate, moştenire genetică şi riscul de sarcină. Aceste descoperiri subliniază nevoia pentru educaţia specifică a pacienţilor.
Tinerii cu defecte congenitale cardiace par predispuşi la anxietate şi îngrijorare înainte, în timpul şi după actul sexual. Ei pot experimenta simptome fizice precum aritmie, probleme respiratorii şi dureri în piept. Impotenţa este în medie puţin mai frecventă în rândul bărbaţilor cu defecte congenitale cardiace, decât la populaţia generală. În Germania vârsta medie a tinerilor pentru prima experienţă sexuală este de 17 ani, deşi în multe cazuri este mai mică. Însă în Germania cei cu boli congenitale cardiace complexe au tendinţa de a avea prima experienţă sexuală mai târziu.
Impotenţa
Într-un studiu canadian s-a demonstrat că în rândul persoanelor cu defecte congenitale cardiace bărbaţii sunt mai activi sexual decât femeile, informaţii consecvente cu descoperirile unui studiu în rândul tinerilor cu boli cronice.
Bărbaţii cu defecte congenitale cardiace pot suferi de impotenţă. Aceasta poate fi cauzată de defectul cardiac în sine – aritmie, medicamentaţia pacientului sau disfuncţii vasculare. Fumatul şi alcoolul de asemenea pot afecta funcţiile erectile.
Frică şi probleme emoţionale
Adiţional problemelor pur fizice, persoanele cu defecte congenitale cardiace pot experimenta anxietate şi îngrijorare înainte sau în timpul actului sexual (sau alte activităţi sexuale), frică iraţională că excitarea sau efortul îi poate cauza moartea. În termini de oboseală, presiune a sângelui şi ritm cardiac, a face sex este echivalentul urcării în pas alert a două nivele de scări. În Belgia s-a descoperit că adulţii cu probleme cardiace înregistrează mai puţine probleme sexuale decât cei fără probleme cardiace (grupul de control), însă femeile cu boli cardiace congenitale sunt stresate cu privire la “a face sex, a nu se bucura de el şi de a nu se excita” mult mai des decât pacienţii bărbaţi. Într-un studiu olandez s-a demonstrat că pacientele tinere au un risc crescut de psihopatologie. La tinerele paciente, anumite aspecte nesigure legate efectul bolii (cu privire la relaţii sexuale, contracepţie, riscul de sarcină, naştere şi copii) pot juca un rol. Aceste probleme pot cauza anxietate despre funcţionalitatea lor fizică.
Sarcina un risc
Incapacitatea unei femei de a avea un copil din cauza unui risc cardiac poate avea o influenţă negativă asupra indentităţii şi aprecierea de sine. Multe dintre femeile paciente din studiul olandez au simţit că defectul lor cardiac congenital le-a restricţionat alegerea de a avea un copil. Prin urmare, pacientele observate şi-au întemeiat familii mai târziu decât media generală.
Sentimente de disconfort
Unii oameni se simt inconfortabil în a-şi arăta cicatricile, iar în studiul olandez restricţiile cauzate de cicatrici au format un predictor al nivelului ridicat de psihopatologie pe termen lung. Pentru tinerele paciente, cicatricile chirurgicale pot determina sentimente de nesiguranţă, neatractivitate şi frică de respingere. Într-un studiu canadian s-a dovedit că mai mult de jumătate dintre paciente au un sentiment permanent de disfigurare datorat cicatricii cardiace. La un număr redus cicatricea de pe piept a fost asociată cu stimă de sine scăzută. Însă, cicatricile par a avea un efect limitat asupra relaţiilor sexuale.
Contraceptive
Femeile cu defecte cardiace congenitale au nevoie de un nivel de informare mai ridicat cu privire la contraceptivele adecvate. Pilulele contraceptive sunt cele mai utilizate în rândul oamenilor cu boli congenitale cardiace, urmate de prezervative. Pilulele contraceptive prezintă un risc de formare a cheagurilor de sânge şi nu sunt întotdeauna cea mai bună alegere, de exemplu la femeile cu defecte cardiace cianotice (citeşte şi capitolul despre sarcină).
Menstruaţia
În general, vârsta la care o femeie, cu un defect congenital cardiac, îi vine prima menstruaţie este (puţin) mai mare comparativ cu populaţia generală. Debutul mesntruaţiei este întârziat la femeile cu defecte cardiace cianotice. Multe femei cu boli congenitale cardiace au probleme în timpul menstruaţiei, precum dureri menstruale, scurgeri de sânge abundente sau perioade fără. Oboseală, probleme respiratorii, durereri în piept, ameţeală şi artimie se pot agrava în timpul menstruaţiei. Tulburări ale ciclului menstrual depind de prezenţa bolilor cardiace cianotice, statutului chirurgical, numărului de intervenţii chirurgicale şi severtitatea bolii congenitale cardiace.
Implicaţii pentru practica clinică
Educaţia pacienţilor asupra sexualităţii şi reproducerii este un subiect foart important. Poate îndepărta neclarităţi, mituri şi povare inutile sau limitări asupra vieţii sexuale a pacientului. În evaluarea stării pacientului, o atenţie specială trebuie acordată restricţiilor pe care tinerele cu defecte congenitale cardiace le experimentează. În particular: sentimente despre cicatrici, funcţionalitate sexuală, fertilitate, contracepţie, riscul sarcinii, moştenire genetică, creşterea unui copil şi speranţă de viaţă.
Referinţe
Autor(i): Ulrika Hallin
Ulrika Hallin este un journalist specializat in boli congenitale cardiace si situatia psiho-sociala a copiilor si tinerilor din sistemul de sanatate. Pentru multi ani a lucrat cu Hjärtebarnsföreningen, o organizatie Suedeza pentru parinti ce au copii care s-au nascut cu defecte congenitale la inima. Ea este de asemenea fotograf.
Revizuit de: Dr. Elisabeth Utens
Dr. Elisabeth Utens este cercetător senior şi doctor în psihologie clinică la copii în cadrul Departamentului de Psihiatrie pentru Copil şi Adolescent al Universităţii Erasmus din Rotterdam, Olanda. Este membru în board-ul platformei europene de informare Corince şi membru al comitetului director al Grupului de Lucru Psiho-Social din Asociaţia Europeană de Cardiologie Pediatrică.
Ultima actualizare: 2009-02-10