acmim Asociatia Parintilor Copiilor cu Defecte Cardiace Congenitale
Pentru pacienti, parinti, doctori si oameni de stiinta

Cauta

Autentificare

Log in

 

Reabilitare

Recuperarea adulţilor cu defecte congenitale cardiace

Atunci când ai un defect congenital cardiac nu este întotdeauna uşor să îţi îndeplineşti toate sarcinile şi planurile, datorită limitărilor pe care le ai. Recuperarea te poate ajuta să-ţi recâştigi energia şi să înveţi cum să faci faţă mai bine atunci când eşti depăşit de stress şi oboseală.

Defineşte-ţi drumul

Tinerii cu defecte congenitale cardiace, în particular, adesea simt nevoia să-şi dovedească valoarea. Nu este întotdeauna uşor să-ţi găseşti drumul sau să ţii pasul cu oamenii din jurul tău şi vei dori să ştii cum este uneori să ai o muncă uşoară.

Tinerii adulţi cu boli cardiace congenitale, care abia au terminat şcoală, sunt confruntaţi de multe decizii legate de viitorul lor. Nu numai că trebuie să-şi aleagă o carieră care-i interesează, trebuie de asemenea să considere implicaţiile abilităţilor lor mentale şi fizice. Dacă te simţi copleşit de o astfel de situaţie, nu te îngrijora, nu eşti singurul. Majoritatea tinerilor cu boli cardiace se confruntă cu aceeaşi problemă şi este indicat să cauţi consiliere. Recuperarea într-o clinică este o opţiune.

Armonizarea muncii, vieţii private şi a bolii

Adulţii mai în vârstă, care deja muncesc, au trecut deja etapa planificării profesionale şi descoperirii de sine, însă încă se confruntă cu dificultăţi: armonizarea muncii, vieţii personale şi cerinţele şi limitările unui defect congenital cardiac sunt cu siguranţă o provocare. Adiţional, stresului sau cantitatea de muncă mărită, pot conduce la sentimente de extenuare complete. Atunci când aceasta se întâmplă, pacienţii adulţi vor să ia o pauză să îşi recapete puterile. Şi ei pot beneficia de recuperarea într-o clinică.

Îngrijiri specifice pentru pacienţii adulţi cu boli congenitale cardiace

Problemele cu care se confruntă pacienţii cu defecte congenitale cardiace sunt diferite de cele asociate altor boli, precum boală cardiacă coroniară.  Prin urmare este indicat de găsit un program de recuperare pentru pacienţi cu boli congenitale cardiace. Dacă eşti obişnuit să te descurci singur cu condiţia ta ar fi foarte benefic să împărtăşeşti din experienţa ta cu persoane care ştiu exact despre ce vorbeşti.

Exemplu: programe de recuperare din Germania

Următoarele exemple oferă o imagine de ansamblu a opţiunilor de recuperare cu internare din Germania. Deoarece acest tip de suport nu există în nici o altă ţară Europeană, iar acest articol are intenţia de a promova dezvoltarea la nivel internaţional a acestui sistem de recuperare.

Unele facilităţi de recuperare din Germania oferă programe de tratament pentru tinerii adulţi. Pacienţii mai în vârstă, pentru care astfel de programe de obicei nu sunt disponibile, pot aplica pentru a beneficia de recuperare cu prietenii, care au aceeaşi condiţie. În acest caz ajută alegerea unei anumite clinici de recuperare înainte şi precizarea ei în formular pentru a fi sigur că vei fi trimis acolo.

Programe speciale de recuperare pentru tinerii adulţi

Programele de recuperare pentru tineri sunt concepute pentru a ajuta cu problemele specifice cu care se confruntă pacienţii din această categorie de vârstă. Grupuri de suport din recuperarea specială, facilitează tinerilor suportul de care au nevoie pentru a evada de familie şi de a se confrunta singuri cu caracteristicile specifice bolii lor.

Terapeuţii fizici, care sunt familiari cu problemele specifice bolilor congenitale cardiace, pot oferi cea mai bună supraveghere medicală. În acest context, tinerii adulţi îşi pot testa limitele şi abilităţile, dar de asemenea pot lua o pauză de la viaţa cotidiană stresantă. O echipă de consilieri este prezentă pentru a oferi îndrumare cu privire la aspecte precum carieră şi relaţii.

Prin urmare, programul de reabilitare pentru tinerii adulţi poate ajuta la pregătirea lor pentru următoarea etapă din viaţă.

Recuperarea într-o clinică pentru a menţine capacitatea de muncă

Recuperarea într-o clinică poate fi o cale bună pentru a-ţi menţine “capacitatea de muncă”, aşa cum este numită în Germania, după o perioadă lungă de stress sau extenuare. Este întotdeauna inteligent să alegi un program cu pacienţi care au condiţii similare cu ale tale, deoarece se vor confrunta cu probleme similare şi veţi putea împărtăşi experienţe.

Reabilitarea oferă oportunitate de recuperarea a puterilor prin sesiuni de fizioterapie, create în funcţie de nevoile şi abilităţile individuale ale pacientului. Pacienţii mai în vârstă vor dori de asemenea să discute probleme psiho-sociale sau emoţionale şi li se oferă oportunitatea să o facă. Pentru viaţa de după recuperare, pacienţii pot învăţa cum să se comporte în viaţa cotidiană pentru a armoniza toate sarcinile cu boala lor şi să păstreze rezervele de energie echilibrate.

Recuperarea – cum pot să ajung acolo?

Programele de recuperare pentru pacienţi cu boli cardiace congenitale variază de la ţară la ţară, precum şi metodele de accesare a lor. Dacă eşti interesat să participi la un program de recuperare poţi contacta organizaţii locale pentru pacienţi/părinţi pentru mai multe informaţii şi îndrumare.

Autor(i): Eva Niggemeyer

Eva Niggemeyer este cercetător asistent pentru Reţeaua Germană de Defecte Congenitale Cardiace (German Kompetenznetz Angeborene Herzfehler). Eva are un defect congenital cardiac.

Ultima actualizare: 2009-08-17