În siguranţă: prezervative & co.
Este pe cale să se întâmple. Ai aşteptat acest moment o lungă perioadă. Ai fluturi în stomac când te gândeşti la ce va urma să se întâmple şi trebuie doar să te uiţi în ochii partenerei/partenerului ca să realizezi că şi el/ea simt la fel.
Posibil să te simţi pregătit emoţional pentru sex, însă trebuie de asemenea să fii pregătit şi practic. Trebuie să te gândeşti la modalităţile contraceptive pentru a evita sarcini nedorite şi boli cu transmitere sexuală. Contraceptivele aparţin acestui moment în aceeaşi măsura ca şi fluturii.
O multitudine de opţiuni
Nu doar fetele trebuie să se gândească la contracepţie. Sunt o varietate de opţiuni disponibile atât pentru băieţi, cât şi pentru fete. Până la urmă, amândoi sunteţi implicaţi în actul sexual, astfel că este corect ca ambii să fiţi responsabili de utilizarea măsurilor contraceptive. În continuare găseşti cele mai des utilizate metode contraceptive:
Prezervative
Prezervativele sunt o modalitate eficientă de a preveni bolile cu transmitere sexuală şi sarcinile nedorite. Prezervativele sunt realizate din cauciuc subţire şi trebuie mulate pe penis pentru a preveni sperma de a pătrunde în vagin. Trebuie utilizat un nou prezervativ de fiecare dată când faci sex. Au o eficienţă de 99% dacă sunt utilizate corect, dar ţine minte că nici o metodă contraceptivă nu oferă o protecţie de 100%. Poţi achiziţiona prezervative la orice supermarket sau farmacie. Unii doctori sau asistente le distribuie gratuit.
Pilule contraceptive
Pilulele contraceptive sunt cele mai utilizate metode contraceptive în rândul fetelor. Sunt două tipuri de pilule, cu nivele de hormoni diferite. Hormonii împiedică ovarele să elibereze ovule, astfel fetele nu rămân însărcinate. Trebuie să-ţi aminteşti să iei pilula zilnic, aproximativ la aceeaşi oră. Pilula contraceptivă este destul de sigură, însă nu te protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. În etapele incipiente ale unei relaţii este o idee bună utilizarea atât a pilulei, cât şi a prezervativului, în special dacă partenerul tău a mai avut relaţii sexuale. Pilulele contraceptive trebuie prescrise de doctorul personal.
Alte contraceptive
Sunt şi alte metode contraceptive, precum steriletul, însă nu sunt aşa utilizate în rândul tinerilor. Poţi avea un sterilet cu sau fără hormoni. Doctorul tău îţi poate furniza mai multe informaţii despre acesta.
Prezervativul feminin sau diafragma este un alt contraceptiv. Este realizat din latex sau silicon şi se fixează în interiorul vaginului. Trebuie utilizat cu spermicide pentru a fi mai eficient. Spermicidul este o chimicală care distruge sperma în contact cu aceasta. Vorbeşte cu doctorul sau asistenta pentru mai multe informaţii.
O alta variantă este plasturele contraceptiv, care arată ca un plasture mai mare care trebuie aplicat pe picior sau braţ. El eliberează hormoni care impiedică ovarele în a elibera ovule. Plasturele trebuie schimbat săptămânal. Dacă iei în calcul utilizarea plasturelui contraceptiv, te rog consultăte cu doctorul personal. El îţi poate da o reţetă.
Dacă uiţi să utilizezi orice formă de protecţie, prezervativul s-a rupt sau ai uitat să iei pilula contraceptivă, poţi utiliza contracepţia de urgenţă. Pentru a te asigura că nu există riscul unei sarcini, trebuie acţionat repede (în primele trei zile de la contactul sexual neprotejat).
Contracepţia de urgenţă funcţionează doar dacă fata ia pilula contraceptivă de urgenţă sau un sterilet de urgenţă. În unele ţări doar un doctor poate prescrie aceste metode.
Totuşi aceste metode de contracepţie nu previn contactarea unei boli cu transmitere sexuală – pentru a fi sigur ar trebui să utilizezi prezervativul.
Cum poţi să alegi
Indiferent asupra cărui contraceptiv optezi, este foarte important să respecţi indicaţiile în utilizarea lui. Dacă nu, se reduce eficacitatea contraceptivelor şi te expui riscului unei sarcini sau a unei boli cu transmitere sexuală. Doctorul tău sau asistenta sunt mai indicaţi să îţi explice aceste aspecte. Dacă utilizezi un contraceptiv adecvat, atunci te poţi bucura de o viaţă sexuală fără griji inutile, în siguranţă, cu certitudinea că ai grijă de sănătatea ta sexuală.
Referinţe
Autor(i): Ulrika Hallin
Ulrika Hallin este un jurnalist specializat în boli congenitale cardiace şi situaţia psiho-socială a copiilor şi tinerilor din sistemul de sănătate. Pentru mulţi ani a lucrat cu Hjärtebarnsföreningen, o organizaţie Suedeză pentru părinţi ce au copii care s-au născut cu defecte congenitale la inimă. Ea este de asemenea fotograf.
Ultima actualizare: 2009-10-06