acmim Asociatia Parintilor Copiilor cu Defecte Cardiace Congenitale
Pentru pacienti, parinti, doctori si oameni de stiinta

Cauta

Autentificare

Log in

 

Angiografia

Angiografia este o tehnică cu raze X, în care colorantul este injectat direct în camerele inimii sau în arterele coronariene care alimentează inima. Testul permite măsurarea presiunii şi circulării sângelui în camerele inimii şi poate evidenţia dacă arterele coronariene sunt blocate sau nu.

Cum funcţionează?

Medicul realizează o procedură de catetetizare cardiacă, în care un tub subţire (denumit cateter) este introdus într-o arteră sau venă din zona inghinală şi este direcţionat pâna la inimă. Odată ce cateterul este poziţionat corect, un colorant este injectat prin cateter în inimă. Colorantul permite medicului să observe cum funcţionează camerele inimii şi arterele coronariene, şi mişcarea colorantului este înregistrată ca o angiogramă şi privită pe un monitor.

Procedura

Pacientul nu are voie să mănânce sau să bea nimic cu o noapte înainte. Dacă pacientul are diabet, ar trebui să discute cu medicul despre alimentaţie şi despre administrarea de insulină, deoarece dacă nu mănâncă îi poate fi afectat nivelul de glicemie din sânge.

Pacientul ar trebui să discute cu medicul despre orice tratament medicametos pe care îl urmează, deoarece este posibil să fie nevoit să întrerupă medicamentaţia pentru a putea face testul. Pacientul ar trebui sa facă o listă a medicamentelor şi să le aducă cu el astfel încât medicul să ştie exact ce medicamente ia pacientul şi în ce cantităţi. Înainte de această procedură, este posibil să fie necesare teste de sânge, o ecocardiogramă şi o scanare cu raze X a pieptului.

În laboratorul de cateterizare, pacientul va vedea monitoarele TV, monitoarele inimii şi aparatele de presiune a sângelui. Pacientul va sta întins pe masa de examinare, care se află de obicei lângă un aparat cu raze X.

Discuri mici de metal, denumiţi electrozi vor fi plasaţi pe piept. Aceşti electrozi au conductori care se cuplează la un aparat ECG, care monitorizează ritmul inimii pacientului în timpul testului.

Pentru a preveni infecţia, pacientul va fi curăţat şi ras (dacă este neceasar) în porţiunea din zona inghinală în care va fi introdus cateterul.

Un ac conectat la un tub – denumit tub intravenos – va fi introdus în braţul pacientului. Pacientului i se va administra un sedativ uşor prin acest tub pentru a ajuta la relaxare pe parcursul testului.

De asemenea, va fi administrat subcutanat un anestezic pentru a amorţi zona în care cateterul va fi introdus, ceea ce ar putea cauza pacientului un uşor disconfort. Apoi, va fi realizată o mică incizie în piele şi medicul va introduce cateterul în vena sau artera piciorului. Pacientul nu ar trebui să experimenteze durere în această parte a procedurii.

Cataterul este direcţionat delicat prin arteră, până în inimă. Dacă medicii vor să măsoare presiunea sângelui în ventriculul stâng (camera principală de pompare a inimii), vor deplasa cateterul în această poziţie şi vor înregistra presiunea cu ajutorul unor mici senzori.

Alternativ, dacă medicii vor să examineze circuitul sângelui prin arterele coronariene, atunci cateterul va fi poziţionat le deschiderea fiecărei artere şi va fi pompat colorant. Colorantul permite medicului să observe dacă există blocaje într-o arteră principală sau în ramificaţiile ei, şi informaţia este înregistrată pe un monitor. După ce medicii au toate informaţiile necesare, cateterul şi tubul intravenos vor fi extrase. Se va aplica presiune puternică pe locul unde a fost introdus cateterul, pentru a preveni sângerarea. Zona inghinală a pacientului va fi bandajată şi va fi mutat într-o altă cameră pentru a se odihni câteva ore. Pacientul ar putea să simtă o stare de somnolenţă, până când va trece efectul sedativului. El ar trebui să încerce să stea nemişcat şi să nu-şi îndoaie genunchii prea mult. Asistentele vor monitoriza pacientul pentru a se asigura ca rata inimii şi presiunea sângelui sunt normale. După odihnă, pacientul poate pleca acasă.

Indicaţii

Angiografia este o tehnică folosită pentru a găsi diagnosticul anatomic exact în cazul unor boli cardiace dobândite sau congenitale şi este folosită pentru a determina un tratament medicamentos sau chirurgical adecvat.

Valoarea şi limitele acestei metode

Angiografia este un test sigur, deoarece femeile însărcinate nu ar trebui să fie examinate din cauza radiaţiilor. Când este necesar colorantul de contrast, trebuie avute în vedere funcţiile renale şi tiroide. Reacţii alergice la colorantul de contrast apar cu o frevenţă scăzută, iar rareori necesită tratament medical.

Autor(i): Montse Mireles

Montse Mireles, jurnalist spaniol, lucrează în Departamentul de Comunicare al Fundación Menudos Corazones din iulie 2008. a lucrat ca editor pentru o serie de reviste din domeniul grădinăritului, economiei şi sănătate pentru mai mult de opt ani. De asemenea, are o implicare personală şi profesională în diferite organizaţii non-profit.

Revizuit de: Dr. Samir Sarikouch

Dr Samir Sarikouch medic la Clinica de Chirurgie Vasculară, Cardiologică, Toracică şi Transplant la Şcoală Medicală Hannover, Germania. Este specializat în imaginistică a defectelor congenitale cardiace la copii şi adulţi şi este coordonatorul ştiinţific a numeroase proiecte realizate de Reţeaua Germană de Competenţe pentru Defecte Congenitale Cardiace.

Ultima actualizare: 2008-09-23