Stetoscopul
Sunetele inimii – examinarea cardiacă cu ajutorul unui stetoscop
Introducere: stetoscopul
Cel mai probabil, vă este cunoscut stetoscopul de la vizitele pe care le faceţi la medic. Un instrument uşor de folosit, neinvaziv şi ieftin, este unul dintre cele mai obişnuite instrumente în practica doctorilor şi este folosit în examinarea sistemelor respirator si cardiovascular (de exemplu, plamânii şi inima).
Ascultarea inimii
Ascultarea inimii este deseori prima examinare la care sunt detectate semne care sugerează un posibil defect cardiac congenital. Prin lipirea stetoscopului de partea frontală şi posterioară a părţii superioare a trunchiulu, medicul poate asculta sunetele produse de inimă.
Sunetele unei inimi sănătoase
Fiecare inimă produce sunete ritmice caracteristice: fiecare bătaie a unei inimi sănătoase constă în două sunete care sunt adesea descrise ca „lub” (primul sunet) şi „dub” (al doilea sunet). Aceste zgomote sunt provocate de închiderea valvelor şi de sângele care circulă prin inimă.
Murmure nesemnificative ale inimii
Uneori, în plus faţă de sunetele obişnuite ale inimii, pot fi auzite şi alte sunete denumite murmure ale inimii. Totuşi, detectarea murmurelor inimii nu este neapărat un semn rău, de vreme ce murmure inocente ale inimii care sunt nesemnificative (benigne) există. Acestea pot fi cauzate de poziţia copilului în timpul examinării sau de ritmul inimii, de exemplu. Se estimează că aproximativ 50 % din nou-născuţi şi copiii mici prezintă murmure ale inimii, dar majoritatea dispar în timp.
Murmure semnificative ale inimii
Cu toate acestea, un murmur al inimiii poate fi cauzat şi de un circuit al sângelui anormal care poate fi rezultatul unei malformaţii congenitale la inimă. De exemplu, sângele care trece printr-o valvă poate fi încetinit (stenoză) sau valva poate să nu se închidă complet (insuficienţă), care poate duce la o turbulenţă sau la circularea sângelui pe căi greşite.
Chiar dacă un murmur al inimii este produs datorită unui defect cardiac, nu este automat acompaniat de alte simptome. Cu toate acestea, unele simptome sugerează prezenţa sa, cum ar fi dureri în piept, aritmii, dificultăţi de respiraţie, oboseală sau, în cazuri grave, cianoză. Nu toate defectele congenitale la inimă produc sunete anormale care pot fi auzite cu ajutorul stetoscopului. În mod surprinzător, cele mai complexe cazuri, adesea nu produc nici un fel de sunet.
Teste mai complexe pentru a confirma diagnosticul
Orice pacient care are murmure ale inimii trebuie să facă şi alte teste pentru a le confirma semnificaţia. Chiar dacă medici experimentaţi (cum ar fi pediatri sau cardiologi) ar putea fi capabili să distingă între murmure ale inimii semnificative şi cele inocente şi chiar să facă sugestii în ceea ce priveşte locaţia defectului, sunt necesare şi alte teste pentru a da un diagnostic sigur şi pentru a analiza inima şi vecinătatea sa în detaliu. Aceste teste adiţionale vor include probabil o electrocardiograma (ECG) şi o ecocardiografie.
Autor(i): Eva Niggemeyer
Eva Niggemeyer este asistent cercetător în cadrul Reţelei Germane de Competenţe pentru Defecte Congenitale Cardiace (German Kompetenznetz Angeborene Herzfehler). Eva are un defect congenital cardiac.
Revizuit de: Dr. Petra Böttler
Ultima actualizare: 2008-09-23