acmim Asociatia Parintilor Copiilor cu Defecte Cardiace Congenitale
Pentru pacienti, parinti, doctori si oameni de stiinta

Cauta

Autentificare

Log in

 

Interviu: Gunilla Andulv

Niciodată nu sfătuim împotriva sexului

Ca şi asistent este important să aloci timp pentru a asculta pacienţii. Asistenta medicală de la GUCH, Gunilla Andulv, are grijă să aibă întotdeauna o oră liberă pentru a discuta cu pacienţii şi cel mai adesea conversaţia este despre aspecte legate de sexualitate şi relaţii.

Clinica GUCH de la Spitalul Östra din Gothenburg este un loc unde se alocă timp ascultării pacienţilor, unde mulţi dintre ei au călătorit mult şi apreciază aceste sesiuni de o oră şi să vadă aceeaşi asistentă la fiecare vizită. “Partea bună a acestui job este relaţia apropriată pe care o poţi avea cu pacienţii”, declară Gunilla Andulv. “Ei au încredere în noi.”

Încrederea între pacient şi asistent este crucială, dacă pacientul se simte incomod să întrebe despre toate subiectele care îl îngrijorează, precum sexualitate. “Pacienţii noştri sunt exact ca oricare alţii şi noi niciodată nu sfătuim împotriva sexului,” spune Gunilla, “însă dacă ai un defect congenital cardiac, uneori trebuie să gândeşti puţin diferit, să fii puţin mai atent şi să te protejezi şi mai bine împotriva infecţiilor şi sarcinilor.”

Oferă informaţia din timp

Atunci când pacienţii se transferă de la un cardiolog pediatru la unul pentru adulţi şi la o clinică GUCH, în adolescenţă, primesc pentru prima dată informaţii despre defectul lor cardiac şi cum acesta influenţează sexualitatea, sarcina şi contracepţia.

Într-un scenariu ideal, în unele cazuri, ar fi indicat să înceapă discuţia despre sexualitate şi sarcină atunci când pacienţii au 10-12 ani. Aceasta ar ajuta în mod particular dacă o fată are un defect congenital cardiac atât de sever încât, mai târziu în viaţă, doctorii o vor sfătui împotriva unei sarcini.

“Nu este foarte distractiv să-i spui unei femei, care plănuişte să rămână însărcinată, că ar fi periculos pentru ea.”

Ascultă pacienţii

Gunilla întăreşte importanţa petrecerii timpului cu pacienţii. Ca şi asistentă trebuie să fii bun la cititul oamenilor, să simţi dacă se simt confortabil în timpul conversaţiei şi de a fi empatic.  “Uneori o întrebare despre contraceptive va apărea în conversaţie fără să realizezi, o dată ce începi să vorbeşti, iar ca până la finalul conversaţiei să afli că pacienta este deja însărcinată. Unele sunt mai directe. ”

Sunt cu siguranţă multe întrebări care aşteaptă să fie puse: pacienţii în general se arată îngrijoraţi despre ce se întâmplă cu inima în timpul sexului şi, de fapt, dacă să facă sex. La Clinica GUCH din Gothenburg ei aleg să explice subiectele legate de sexualitate, uneori cu suportul unor poze. Una ilustrează perspectiva că poţi să faci sex dacă poţi să mergi 300-400 metri pe teren drept la pas alert şi apoi să urci două etaje de scări. “Am arătat seria de poze părinţilor de câteva ori şi unii au fost şocaţi.”

Lasă părinţii să facă un pas înapoi

Atunci când Clinica GUCH s-a deschis, în 1996, era obişnuit pentru părinţi să-şi însoţească copiii la doctor, deşi copilul nu mai era minor. Evident este mai difcil să întrebi despre sex şi alte probleme private cu părinţii prezenţi. Astăzi Gunilla consideră că părinţii sunt mai puţin supra-protectivi. Crede că cardiologii pediatri vorbesc mai des direct cu copiii şi la vârste mai mici. Ca rezultat, copiii sunt mai bine informaţi şi mai bine pregătiţi să-şi asume responsabilitatea defectului lor cardiac. Astfel părinţii se pot relaxa şi pot face un pas înapoi.

“Cardiologii pediatri sunt extraordinari în a avea grijă de copii şi se întâlnesc cu întreaga familie, pe care o ajută, însă a sosit timpul să ne gândim la tineri dintr-o perspectivă puţin diferită, să-i vedem ca jumătate adulţi şi pacienţi relativ independenţi.”

Această gândire a început să fie tot mai atractivă şi în tot mai multe clinici de cardiologie pediatrică.

Despre Gunilla Andulv

Gunilla Andulv şi-a început cariera de asistentă în 1981, lucrând în principal în cardiologie. În 1997 a început să lucreze cu pacienţii GUCH în noul deschis centru GUCH din Gothenburg. Gunilla afirmă că este mândră că a fost implicată în dezvoltarea centrului şi aspectul care îi place cel mai mult din munca ei este să cunoscă oameni diferiţi.

Referinţe

Autor(i): Ulrika Hallin

Ulrika Hallin este un journalist specializat in boli congenitale cardiace si situatia psiho-sociala a copiilor si tinerilor din sistemul de sanatate. Pentru multi ani a lucrat cu Hjärtebarnsföreningen, o organizatie Suedeza pentru parinti ce au copii care s-au nascut cu defecte congenitale la inima. Ea este de asemenea fotograf.

Ultima actualizare: 2009-07-07