acmim Asociatia Parintilor Copiilor cu Defecte Cardiace Congenitale
Pentru pacienti, parinti, doctori si oameni de stiinta

Cauta

Autentificare

Log in

 

Viața altfel pentru 40 de copii din Sîngeri – Gropnița

În “Săptămâna Altfel” ACMIM – Asociaţia Copilul Meu-Inima Mea a organizat la iniţiativa preotului Andrei Patrolea din satul Sîngeri, Gropniţa şi cu susţinerea doamnei doctor Alina Luca, o excursie de o zi pentru 40 de copii pentru a descoperi Iaşul. Cei 40 de copii provin din familii nevoiaşe şi nu au avut ocazia să părăsească satul natal, darămite să ajungă în Iași, chiar dacă Gropniţa se află la doar 35 km depărtare.

În excursie copiii au vizitat câteva din obiectivele de interes din Iaşi: Palatul Culturii, Biserica Trei Ierarhi, Mitropolia, Teatrul Vasile Alecsandri, Piaţa Unirii, Aeroportul Internaţional Iaşi, Bojdeuca lui Creangă, Palas Mall şi au descoperit misterele corpului omenesc împreună cu profesori de la UMF.

Autocarul dornic de excursii a așteptat copiii la intersectia drumului din Gropnița cu Săveni, pentru că oricât și-ar fi dorit să ia copiii din fața școlii, el, autocarul, este pregătit doar de drumuri europene drepte și netede ca-n palmă și s-ar împotmoli în drumul plin de gropi din Sîngeri. Dar cei 40 de copiii sunt bucuroși să înceapă aventura de o zi cu o scurtă drumeție. Precis ca un ceas elvețian autocarul preia la opt dimineața copiii și pornește hotărât pe drumul de 35 de km spre Iași. Pentru unii copii acest drum este cel mai lung făcut până acum iar curiozitatea îi lipește de geamuri pentru a descoperi ce se află dincolo de lumea în care trăiesc ei.

Și iată că după o călătorie de o oră, autocarul ajunge în fața Palatului Culturii unde sunt așteptați de Vlad, îndrumătorul pentru ziua de astăzi, Matei – un elev de liceu care astăzi va fi ghidul turistic ce le va explica copiilor minunatele locuri pe care le vor vedea și Viorel cu Alexandra artiștii ce vor surprinde în fotografii și filmulețe toate momentele pe care le vor petrece în Iași.

Sunt atât de multe lucruri noi și interesante de văzut!

Frumos încolonați și sub atenta supraveghere a profesorilor lor Constantin Ilie, Lenuța Pricop, Maria Zlatariu și a preotului Andrei Patrolea au plecat la plimbare pe Ștefan Cel Mare. Aici Matei, ghidul nostru, le povesteşte copiilor curioşi ce reprezintă clădirile impunătoare din faţa lor. Ei trec pe lângă Palatul Culturii, Biserica Trei Ierarhi, Mitropolie şi apoi poposesc în faţa Teatrului Vasile Alecsandri. Aici îi aşteaptă doamna doctor Alina Luca cu plăcinte calde de la Tuffli şi un suculeţ că tare au mai obosit copiii de la drum şi parcă e nevoie şi de o pauză la atâtea noutăţi pe care le-au descoperit deja despre Iaşi.

Copiii îşi trag sufletul apoi pornesc agale spre UMF unde îi aşteaptă profesorul Auraş Filip să-i introducă în fascinanta lume a corpului uman. Copiii curioşi din fire au avut ocazia de a se juca, experimenta şi învăţa despre creierul uman.

Ce lume minunată şi câte lucruri sunt de învăţat!

Ne întoarcem pe Ştefan Cel Mare pentru a vizita Mitropolia şi a poposi la asociaţia ATOR. Pentru că timpul a zburat şi deja este prânzul copiilor le este foame. Şi ce poate fi mai potrivit decât o pizza delicioasă de la DOPO POCO?!

La Palatul Culturii ne aşteaptă răbdător autocarul pentru a mai vizita un loc minunat din Iaşi, un loc ce îndeamnă la visare şi dor de ducă: Aeroportul Internaţional Iaşi. Fascinaţia atinge cele mai înalte cote când copiii aflaţi pe pista avioanelor asistă uluiţi la decolarea şi aterizarea avioanelor!

Ce amintiri frumoase şi ce multe lucruri de povestit acasă!

După o oră cu capul în nori ne întoarcem în Târgul Ieşilor  şi vizităm minunata Bojdeucă a lui Creangă. Vedem locul unde s-au născut Poveştile Copilăriei care au fascinat generaţii întregi.

Şi după o zi atât de plină în care am aflat atât de multe lucruri este timpul pentru odihnă, pardon Joacă! Cel mai bun partener de joacă al copiilor a fost PALAS unde copiii s-au dat în căluşei şi nu odată, nici de două ori ci de patru ori! Apoi au sărit în trambulină atât de sus de ziceai că vor să atingă cerul. La final PALAS Iaşi le-a pregătit o surpriză de proporţii oferindu-le tuturor copiilor surprize de la Iepuraş.

Copiii au savurat câte o îngheţată şi apoi s-au îndreptat agale către autocarul ce aştepta să-i ducă acasă unde să povestească câte experienţe minunate au încăput într-o singură zi.

Comments are closed.