acmim Asociatia Parintilor Copiilor cu Defecte Cardiace Congenitale
Pentru pacienti, parinti, doctori si oameni de stiinta

Cauta

Autentificare

Log in

 

Proiectul Discrimination – the key word of the century a ajuns la final

Discriminarea reprezintă un tabu pentru societate în general, nu numai în România. Ne confruntăm atât de des cu discriminarea, încât sunt cazuri în care nici măcar nu remarcăm acest fapt. Conform studiului „Discriminarea în România, comparativ cu situaţia din ţările vecine (Bulgaria şi Ungaria) şi cu situaţia din Uniunea Europeană”, publicat în 2009 de Institutul de Cercetare a Calitătii Vietii, „în România aproape o cincime din eşantion apreciază că în tara noastră nu există discriminare religioasă şi unul din zece respondenti că nu există discriminare nici pe baza orientării sexuale, nici pe baza vârstei sau dizabilitătii.
Probabil că perceptia asupra discriminării este influentată de aşteptările populatiei: în ţările în care drepturile omului sunt larg conştientizate, nivelul de aspiratie în ceea ce priveşte nediscriminarea pare să fie mai înalt, ceea ce ar explica perceptia mai critică asupra unor tipuri de discriminare.”
Conform acestui studiu, confirmat de realitatea cotidiană, necunoaşterea drepturilor omului, precum şi reducerea aşteptările pe fondul problemele existenţiale, imunizează populaţia în a mai sesiza situaţii de discriminare, indiferent de postură: victimă, martor sau chiar cauzator.
Schimbarea aşteptărilor şi mentalităţii nu se poate realiza decât prin educaţie, prin informarea cu privire la tipurile de discriminare şi modalităţilor în care afectează individul, subiect al discriminării.
În vederea acţionării pentru modificarea situaţiei enunţate anterior, Asociaţia Copilul Meu – Inima Mea a organizat în perioada 1 iulie – 1 octombrie 2010 proiectul „Discrimination – the key word of the century”, finanţat prin Programul Tineret în Acţiune, Acţiunea 1.1. – Schimburi de tineri.

Proiectul „Discrimination – the key word of the century”  a urmărit reducerea situaţiilor de discriminare şi creşterea activităţilor de luptă împotriva discriminării în rândul tinerilor din judeţul Iaşi şi în comunităţile asociaţiilor partenere, prin organizarea unui schimb european de tineri pe tematica discriminarea, la care au participat 36 de tineri din 6 ţări europene: România, Ungaria, Grecia, Turcia, Slovacia şi Rep. Cehă.

Schimbul de tineri s-a desfăşurat în perioada 30 August – 8 Septembrie 2010, în cadrul Taberei Muncel, judeţul Iaşi, locaţie care a permis cazarea participanţilor, dar şi o bună desfăşurare a activităţilor.

Activităţile au fost astfel structurate în vederea implicării participanţilor în sesiuni de informare şi dezbateri pe tema discriminării, precum şi la organizarea unui eveniment adresat copiilor din tabăra, în data de 4 Septembrie 2010. S-a hotărât organizarea evenimentului în tabără datorită mixului unic de copii, sportivi – copii aflaţi în cantonament de fotbal, precum şi copii cu autism şi sindromul Down, de la Asociaţia Salut Prieteni din Paşcani, urmărindu-se astfel a se promova antidiscriminarea, toleranţa şi diversitatea în rândul copiilor prezenţi.

În realizarea proiectului dorim să le mulţumim sponsorilor şi partenerilor: Fundatia Alaturi de Voi Romania, Directia pentru Tineret Judeteana Iasi, Grupul de firme Artis şi Amfiteatru.

Etichete: , ,

Comments are closed.