acmim Asociatia Parintilor Copiilor cu Defecte Cardiace Congenitale
Pentru pacienti, parinti, doctori si oameni de stiinta

Cauta

Autentificare

Log in

 

Ziua Inimioarelor 11 Mai 2013

Ziua Inimioarelor a fost şi în 2013 un succes datorită participanţilor şi partenerilor. Evenimentul s-a desfăşurat într-un cadru deosebit la Grădiniţa Atelier 1 din Tătăraşi unde au fost invitate doamna Dr. Alina Luca – coordonator Secţia Cardiologie Pediatrică – Spitalul “Sf. Maria” Iaşi şi domnişoara Gica Luca – psihoterapeut. La eveniment au venit familii din Iaşi, Suceava, Neamţ, Bacău, Austria şi Germania.

Principalele subiecte discutate:

Copilul meu cu inimioara specială are voie să facă efort?
Efortul fizic este chiar indicat în cazul copiilor cu malformaţii congenitale cardiace şi trebuie adaptat la fiecare copil în parte. De reţinut că nu există o limită la care ar trebui să-i oprim fiindcă atunci când obosesc copii pur şi simplu se opresc să se odihnească. Inima este un muşchi şi ca orice muşchi trebuie antrenat. Studii de specialitate arată că de exemplu în cazul persoanelor cu Tetralogia Fallot speranţa de viaţă este mai mare şi capacitatea de rezistenţă la efort este mai ridicată în cazul în care se practică sport în mod regulat încă din copilărie.

Importanţa nutriţiei la copiii cu malformaţii congenitale cardiace corectate.
Alături de mişcarea fizică, nutriţia sănătoasă creşte calitatea vieţii. Nutriţia diversificată, slabă în grăsimi şi bazată pe legume şi fructe îmbunătăţesc semnificativ nivelul de zâmbete ale copiilor cu inima specială.

Profilaxia endocarditei.
Una din marile temeri ale părinţilor copiilor cu malformaţii congenitale cardiace este riscul de endocardită (infecţia valvelor inimii sau a stratului intern al inimii- endocardul). O atenţie deosebită trebuie acordată la intervenţiile chirurgicale, la extracţiile dentare sau la plăgile profunde. Profilaxia se face prin administrarea de antibiotic după recomandarea medicului specialist.

In timpul discuţiilor copiii s-au distrat împreună cu voluntarii noştrii: Ramona, Dana, Simina si Oana. Jocul preferat: face-painting-ul!

Discuţiile au continuat apoi la locul de joacă al copiilor la un pahar de suc natural de mere de la Sante Fruct Fălticeni şi o savuroasă felie de pizza de la Dopo Poco.

La final a apărut şi bucuria copiilor: un delicios tort cu frişcă si fructe de la Tuffli!

Caţiva părinţi împreună cu voluntarii noştri au mers apoi la Spitalul Sf. Maria pentru a împărţi la secţia de cardiologie şi la terapie intensivă, 40 de pachete cu jucării, dulciuri, cărţi de colorat si un cadou de la Vavian Pharma cu produse Humana.

Mulţumim sponsorilor ARCADIA, Grădiniţa Atelier 1, Dopo Poco, Tuffli, Sante Fruct, Vavian Pharma şi partenerilor media Radio HIT, TVR Iaşi, Ziarul de Iaşi, InOras.ro

Etichete:

Comments are closed.