acmim Asociatia Parintilor Copiilor cu Defecte Cardiace Congenitale
Pentru pacienti, parinti, doctori si oameni de stiinta

Cauta

Autentificare

Log in

 

Droguri şi defecte congenitale cardiace

Indiferent că-ţi place sau nu alcoolul, tutunul şi, în unele cazuri, drogurile ilegale sunt o parte din viaţă şi mulţi oameni le utilizează chiar dacă cunosc riscurile asupra sănătăţii. Pentru cei cu defecte congenitale cardiace riscul este şi mai mare, în special dacă fumează. Nicotina, din ţigări, creşte riscul bolilor cardiovasculare şi cauzează cancer. Pe de altă parte, consumul moderat de alcool nu este dăunător, decât dacă iei warfarin.

Fii atent

Oamenii cu defecte cardiace congenitale suferă aceleaşi efecte negative ale nicotinei şi narcoticelor asupra inimii ca şi restul populaţiei, însă ei trebuie să fie foarte atenţi, deoarece drogurile pot fi şi mai periculoase dacă inima este deja stresată.

Majoritatea dintre noi sunt capabili să se limiteze la un consum moderat, de exemplu, de alcool, fără a exagera. Însă nu există nici un nivel de consum sigur pentru ţigări.  Fumătorii au un mai mare risc de a dezvolta boli cardiovasculare, însă dacă se opresc din fumat, pot micşora riscul. În alte cuvinte, îţi poţi influenţa situaţia.

Vorbeşte cu cardiologul tău

Dacă eşti nesigur de consecinţele specifice defectului tău cardiac, ar trebui să vorbeşti cu cardiologul tău sau cu o asistentă specializată. Pune întrebări şi împărtăşeşte din temeri, chiar dacă utilizezi droguri ilegale sau eşti îngrijorat că bei prea mult. Alege cineva în care ai încredere ca să vorbeşti şi aminteşteţi că personalul medical îţi doresc doar binele. Ei îţi pot recomanda un asistent social sau psiholog, dacă ai nevoie să depăşeşti o dependenţă sau dacă utilizezi alcool sau droguri pentru a atenua din anxietate şi agitaţie.

Ce este un drog?

Drogul este în general definit ca orice substanţă care alterează capacitatea mentală şi/sau creează dependenţă. Definiţia poate, însă, diferi între ţări şi culturi. Prezentul text este în principal despre narcotice, nicotină şi alcool, dar include de asemenea informaţii despre consumul şi altor tipuri de droguri, precum substanţe inhalatorii sau acid hidroxibutiric. În general cei mai mulţi dintre noi intrăm în contact cu drogurile ilegale în anii tinereţii. Cele mai des utilizate droguri de către tineri sunt nicotina şi alcoolul. Atunci când este vorba de narcotice, canabisul este cel mai des consumat.

Narcoticele nu afectează numai creierul (şi prin urmare vederea, auzul şi impresiile senzoriale), ci şi inima, putând fi fatal pentru cei cu defecte congenitale cardiace. Narcoticele injectabile măresc riscul de endocardită.

Tipul de drog Cum funcţionează
Alcool Consumul pe termen lung de alcool poate creşte presiunea sângelui şi cauza infarct. Abuzul de alcool poate conduce la aritmie şi, în unele cazuri, cardiomiopatie. Analgezicele, combinate cu alcool, pot provoca intoxicare. Dacă iei warfarin, ar trebui să te abţii din a consuma alcool.
Amfetamină Anfetamina nu este indicată inimii: creşte ritmul inimii, presiunea sângelui şi riscul de aritmie şi atac cerebral. Consumatorii de amfetamine prezintă un risc crescut de edem pulmonar.
Steroizi Anabolizanţi Abuzul de steroizi anabolizanţi poate cauza arteroscleroză sau subţierea muşchiului cardiac.
Canabis Canabisul duce la creşterea ritmului cardiac şi afectează presiunea sangvină. Afectează inima şi sănătatea generală în acelaşi mod ca ţigările. Riscul de a deveni dependent de canabis este mai scăzut ca în cazul cocainei, heroinei sau amfetaminei.
Cocaina Cocaina creşte ritmul cardiac şi presiunea sangvină. De asemenea, poate cauza cheaguri de sânge şi atacuri cerebrale. Abuzul de cocaină creşte riscul de aritmie şi poate provoca infarct. Poate duce la creşterea intervalului QT, ceea ce înseamnă că trebuie evitată în particular de cei cu Sindromul QT lung şi poate cauza miocardită, inflamarea muşchiului cardiac. Utilizatorii de cocaină pot dezvolta cardiomiopatie, o condiţie în care muşchiul cardiac este afectat. Au fost de asemenea cazuri când tinerii au suferit infarct dunpă consumul de cocaină. Cocaina creează dependenţă extrem de repede şi consumul pe termen lung poate rezulta în iratare sau chiar paranoia.
Ecstasy Ecstasy este un stimulativ central, similar amfetaminei şi drogului halucinogen mescalină. Cantităţi mari de ecstasy cauzează palpitaţii şi presiune sangvinică crescută. Ecstasy poate, de asemenea, cauza aritmie, în special în combinaţie cu amfetamină. Cei care iau ecstasy riscă să devină depresivi în etapele următoare. Ecstasy nu pare a crea dependenţă extremă.
Acid Hidroxibutiric Acidul hidroxibutiric este un anestezic de diferite concentraţii. Este dificil de stabilit doza şi supradozele sunt frecvente. Acidul hidroxibutiric reduce ritmul cardiac şi frecvenţa respiraţiei, iar utilizatorii prezintă risc de stop respirator fatal.  Stimulează corpul şi provoacă agresiune, care pot conduce la acţiuni considerate bolnave.
Droguri Halucinogene Mescalina, LSD şi alte droguri măresc activitatea cardiacă şi cresc presiunea sangvinică. LSD-ul poate să inducă anxietate.
Heroina În contrast cu narcoticile descrise mai sus, heroina şi alte opiace scad ritmul cardiac şi pot, în cel mai rău caz, să determine infarct. Pot de asemenea să cauzeze probleme respiratorii şi edem pulmonar. Heroina se conectează de receptorii special opiacei ai creierului. Consecinţa este dependenţa de stimularea regulată a centrului de recompensare a creierului.
Ketamina Ketamina este un alt analgezic puternic utilizat în chirurgie. Creşte ritmul cardiac şi presiunea sangvinică.
Nicotina Nicotina este una dintre cele mai mari ameninţări asupra sănătăţii şi creşte riscul de boli cardiovasculare. De la primul puf, poţi simţi inima accelerând şi bătând mai repede. Nicotina poate creşte nivelul lipidelor din sânge, obstrucţionează vasele mici de sânge şi cauzează infarct. De asemenea, degradează circulaţia sângelui. Fumătorii prezintă riscul de a dezvolta cheaguri de sânge. Nicotina cauzează simptome de sevraj care determină agitaţie, care sunt îndepărtate prin mai multă nicotină.
Pilule Pilulele sunt sticluţe mici care conţin chimicale ce dilatează vasele sangvine. Acestea aduc mai mult sânge în inimă, cauzând presiunea să scadă. Pilulele sunt în special periculoase pentru oamenii cu defecte cardiace sau presiune sangvinică mare şi pentru cei care iau medicamente cardiace ce conţin nitraţi.
Substanţe Inhalatorii Substanţele inhalatorii sunt, de exemplu, gazul de brichete care afectează producţia de adrenalină a corpului, care deranjează ritmul cardiac şi poate provoca infarct. Inhalatoriile au condus în rare ocazii la cardiomiopatie.

Autor(i): Ulrika Hallin

Ulrika Hallin este un journalist specializat in boli congenitale cardiace si situatia psiho-sociala a copiilor si tinerilor din sistemul de sanatate. Pentru multi ani a lucrat cu Hjärtebarnsföreningen, o organizatie Suedeza pentru parinti ce au copii care s-au nascut cu defecte congenitale la inima. Ea este de asemenea fotograf.

Revizuit de: Dr. Elisabeth Utens, Pieter de Nijs

Dr. Elisabeth Utens este cercetător senior şi doctor în psihologie clinică la copii în cadrul Departamentului de Psihiatrie pentru Copil şi Adolescent al Universităţii Erasmus din Rotterdam, Olanda. Este membru în board-ul platformei europene de informare Corince şi membru al comitetului director al Grupului de Lucru Psiho-Social din Asociaţia Europeană de Cardiologie Pediatrică.

Ultima actualizare: 2009-07-07