acmim Asociatia Parintilor Copiilor cu Defecte Cardiace Congenitale
Pentru pacienti, parinti, doctori si oameni de stiinta

Cauta

Autentificare

Log in

 

Truly, madly, deeply: te îndrăgosteşti

Nu te-ai mai simţit niciodată aşa. Bine, poate ai simţit ceva similar, dar nu identic. Ai fluturi în stomac şi te gândeşti constant la ea/el. Poate că ultima oară când v-aţi văzut ai spus nişte lucruri prosteşti, despre care eşti un pic ruşinat acum. Nu te îngrijora, poţi paria că şi celălalt se simte la fel.

De ce reacţionăm aşa când ne îndrăgostim? Probabil pentru că ne dorim foarte mult ca sentimentele să ne fie împărtăşite, indiferent că avem un corp perfect sau nu, o cicatrice pe piept, un pacemaker sau buze albastre.

A te îndrăgosti este o perioadă incitantă, turbulentă. Primele zile într-o relaţie sunt doar despre doi oameni care încep să se cunoască şi învaţă cum să fie un cuplu şi aceasta poate fi o cărare primejdioasă. Însă o relaţie este ceva la care ambii trebuie să ţineţi, în care trebuie să investiţi timp şi efort, fiind ceva de la care primeşti tot mai multe satisfacţii în timp, dacă depui efortul necesar.

Nu eşti cititor de gânduri

Cheia către o relaţie bună este comunicarea. Tu şi partenerul tău trebuie să vă simţiţi confortabil în a vă împărtăşi reciproc sentimentele, nevoile, dorinţele şi chiar unele secrete. Dacă ceva te deranjează este întotdeauna indicat să vorbeşti despre subiect, cât mai deschis şi sincer posibil. Şi de asemenea trebuie să fii pregătit să asculţi cu adevărat opinia celuilalt şi să păstrezi secretele. Relaţiile puternice nu se nasc aşa, ele trebuie întreţinute şi îngrijite astfel încât să crească.

Schimbări ale corpului

Doar acum câţiva ani te gândeai că sexul opus era enervant, penibil sau pur şi simplu plictisitor. Chiar dacă îţi place cineva, ai prefera să te bagi sub o masă decât să vorbeşti cu ea/el. Deodată, acest lucru s-a schimbat. Probabil că încă vrei să te ascunzi sub o masă, însă te simţi diferit. Corpul tău se schimbă o dată ce treci prin pubertate. Toate persoanele trec prin această perioadă de confuzie, anxietate şi incitare, însă persoanele reacţionează diferit. A creşte este o experienţă profund personală.

Părţi ale corpului

Unele părţi ale pubertăţii sunt în regulă – ca şi cum te-ai îndrăgosti. Alte părţi nu sunt atât de interesante, de exemplu, unele fete nu se bucură că le vine menstruaţia şi învaţă să facă faţă, în timp ce băieţii s-ar putea să li se pară dificil să reacţioneze în faţa erecţiilor necontrolate. Penibil, te-ai gândi. Însă analiza corpului propriu este cam tot ceea ce fac persoanele când trec prin această perioadă. Este penisul meu prea mic? Sânii mei nu sunt suficienţi de mari? Calmează-te, nu există corp “normal” – să arăţi diferit este normal!

Inima mea

Să ne acceptăm unii pe alţii, nu despre asta este vorba în viaţă şi în relaţii? Şi încredere reciprocă? Şi ce se întamplă când este timpul să vorbeşti cu prietenul sau prietena despre condiţia ta cardiacă? Ar trebui să explici că eşti ca oricare altul, cu excepţia acestei probleme cardiace. Nu mai tu vei şti când este momentul potrivit şi când te simţi încrezător în relaţia ta.

Arrgh, o cicatrice!

Poate prietenul sau prietena ta au văzut deja cicatricea ta şi au fost prea înfricoşaţi ca să întrebe. Sau poate au întrebat, din curiozitate, şi tu nu erai pregătit să dai un răspuns adecvat. Nu te îngrijora, spune povestea inimii tale atunci când te simţi pregătit şi comfortabil. Aminteşte-ţi că nimeni nu este perfect.

Alte aspecte ale inimii

Dacă eşti o fată cu un defect congenital cardiac este posibil să afli că menstruaţia te afectează mai mult ca pe prietenele tale. Oboseşti mai repede, menstruaţia pare să doară mai mult şi scurgerile sunt mai abudente. Experienţa menstruaţiei poate depinde de defectul la inimă şi de severitatea lui. Daca găseşti această situaţie problematică, împărtăşeşteţi gândurile cu cardiologul tău sau cu asistenta.

Dacă eşti băiat s-ar putea să te gândeşti foarte mult la impotenţă. Poate defectul congenital la inimă să te afecteze? Ei bine, există unele riscuri pentru oamenii cu anumite defecte cardiace sau anumite tratamente. Dacă vrei să afli mai multe ar trebui să discuţi cu cardiologul tău sau asistenta.

Referinţe

Autor(i): Ulrika Hallin

Ulrika Hallin este un jurnalist specializat în boli congenitale cardiace şi situaţia psiho-socială a copiilor şi tinerilor din sistemul de sănătate. Pentru mulţi ani a lucrat cu Hjärtebarnsföreningen, o organizaţie Suedeză pentru părinţi ce au copii care s-au născut cu defecte congenitale la inimă. Ea este de asemenea fotograf.

Ultima actualizare: 2009-10-03