acmim Asociatia Parintilor Copiilor cu Defecte Cardiace Congenitale
Pentru pacienti, parinti, doctori si oameni de stiinta

Cauta

Autentificare

Log in

 

Hai să vorbim despre sex

Îţi plac prietenii tăi şi îţi place să petreci timpul cu ei. Însă uneori, la parte dintre ei le place să se laude cu sexul nebun de care au parte (sau poate nu), situaţie care poate deveni destul de enervantă. Ştiu ei dacă tu ai făcut sau nu sex? Este până la urmă treaba lor? Şi tu ce garanţii ai că ei chiar au făcut lucrurile despre care se laudă? Poate este doar bravură. Poate etalează doar o mască ca să acopere că sunt puţin speriaţi de relatii şi sex? Dacă prietenii tăi fac sex sau doar vorbesc despre el, nu-i lăsa să-ţi influenţeze decizia personală. Decizia de a face sex pentru prima dată este una foarte personală.

Fără presiuni

Sexul poate fi extraordinar, însă dacă îl faci fără ca să-ţi doreşti, nu va fi minunat. O relaţie bună, cu o viaţă sexuală bună, începe cu o prietenie. Nu există nici o grabă. Este posibil să treacă o perioadă până amândoi să fiţi pregătiţi pentru sex. Încearcă să nu fii influenţat de presiunea din partea amicilor tăi. Este mai indicat să vorbeşti despre sex cu prietena/prietenul, deoarece este treaba voastră şi a nimănui altcuiva.

Cum te simţi?

Sexul nu este doar un act fizic. Este ceva ce implică de asemenea mintea şi sentimentele. De fapt, sexul ţine foarte mult de sentimente. Acordă-ţi timp să explorezi gândurile şi sentimentele despre sexualitate cu partenerul.

Sexul şi inima

Este normal să ai gânduri sâcâitoare despre probleme cardiace severe şi sex, în special orgasm. Însă, când vine vorba despre sex nu există nici o diferenţă între cei care se nasc şi cei care nu se nasc cu defecte congenitale la inimă.

Potrivit unor cardiologi suedezi, dacă poţi merge 400 de metri pe un teren drept într-un mers alert şi apoi să urci 2 etaje de scări, poţi să faci şi sex. Inima ta nu se va opri din bătut.

Referinţe

Autor(i): Ulrika Hallin

Ulrika Hallin este un jurnalist specializat în boli congenitale cardiace şi situaţia psiho-socială a copiilor şi tinerilor din sistemul de sănătate. Pentru mulţi ani a lucrat cu Hjärtebarnsföreningen, o organizaţie Suedeză pentru părinţi ce au copii care s-au născut cu defecte congenitale la inimă. Ea este de asemenea fotograf.

Ultima actualizare: 2009-10-02