acmim Asociatia Parintilor Copiilor cu Defecte Cardiace Congenitale
Pentru pacienti, parinti, doctori si oameni de stiinta

Cauta

Autentificare

Log in

 

Interviu: Eva Niggemeyer

Ajutor în a-ţi recupera energia

Eşti o tânără profesionistă cu un defect congenital cardiac care ştie ce este viaţa. Ultima ta operaţie a fost acum ceva timp. De ce ai decis să aplici pentru reabilitare?

Faptul că am nevoie de un fel de convalescenţă este uneori de neînţeles pentru persoanele care nu mă cunosc. Însă, deşi la prima vedere viaţa mea pare normală, nu este chiar atât de simplu pentru cineva cu un defect congenital cardiac complex să fie independent, să aibă un loc de muncă normal şi propriul apartament.

De ce optezi pentru reabilitarea într-o clinică, în schimbul unei terapii ambulatorii indviduale atunci când ai nevoie?

Prin stilul meu de viaţă independent depun foarte mult efort zilnic şi prin urmare trebuie să fiu foarte economă cu rezervele de energie. După o zi de muncă de şase ore, rezervele mele sunt la un nivel foarte scăzut. Corpul şi emoţiile mele foarte repede se dezechilibrează, dacă nu mă asigur să mă odihnesc şi să mă recuperez suficient. Internarea într-o clinică de recuperare îşi merită valoarea în aur, în special după o perioadă de muncă în mod particular de stresantă. A călători pentru tratament şi sesiunile de terapie ar însemna o presiune adiţională şi curând pot ajunge la limita mea fizică.

Care au fost scopurile tale înainte de reabilitare?

Scopul meu a fost să mă cunosc emoţional şi fizic, să-mi îmbunătăţesc condiţia fizică şi să îmi construiesc rezerve de putere şi energie. De asemenea, am dorit ca aceste scopuri să fie în concordanţă cu abilităţile mele fizice şi să mă asigur că nu voi face nimic care mă poate suprasolicita.

Ce cerinţe trebuie îndeplinite de o clinică de recuperare şi de ce?

Într-o clinică normală de recuperare cardiacă mă aştept să întâlnesc foarte multe persoane cu boli congenitale cardiace. Ar fi foarte bine dacă poţi face reabilitarea cu alte persoane cu aceleaşi diagnostice. Este important să vorbeşti cu alte persoane de aceeaşi vârstă şi în aceeaşi situaţie, în special dacă te descurci singur cu boala.

Ai putut să-ţi atingi obiectivele şi să te întorci cu ceva în viaţa coditidiană?

La recuperare am realizat că până şi eu pot face exerciţii pentru a-mi construi masă musculară, că pot avea pretenţii de la corpul meu fără a-l suprasolicita. Chiar am îndrăznit să intru într-o piscină, pentru prima dată după ani, atunci când termometru a arătat că este posibil dacă apa este destul de caldă. Realizările mele au fost extrem de motivante pentru viaţa mea după reabilitare.

Despre Eva Niggemeyer

Eva Niggemeyer este cercetător asistent pentru Reţeaua Germană de Defecte Congenitale Cardiace (German Kompetenznetz Angeborene Herzfehler). Eva are un defect congenital cardiac.

Autor(i): Hermine Nock

Hermine Nock este managing director la Asociaţia Germană a Copiilor cu Boli Cardiace şi purtător de cuvânt al Asociaţiei Europene al Defectelor Congenitale Cardiace (ECHDO). Ea a fost activ implicată în stabilirea reperelor ştiinţifice în tratamentul copiilor şi adulţilor cu defecte congenitale cardiace.

Ultima actualizare: 2009-04-27