acmim Asociatia Parintilor Copiilor cu Defecte Cardiace Congenitale
Pentru pacienti, parinti, doctori si oameni de stiinta

Cauta

Autentificare

Log in

 

Sport

Oamenii cu defecte cardiace pot şi ar trebui să practice sport


Deşi părinţii, profesorii şi uneori chiar cadrele medicale, adesea restricţionează exerciţiile la copiii, tinerii şi adulţii cu boli congenitale cardiace, activităţile sportive chiar contribuie la condiţia fizică generală, starea de bine şi în general calitatea vieţii. Exerciţii insuficiente pot duce la deficienţe motorii şi te pot face să te simţi marginalizat şi izolat de restul. Numărul Europenilor care au interdicţie de a face sport variază substanţial de la ţară la ţară. În Germania, Norvegia şi Suedia, de exemplu, politica este a aplica cât mai puţine restricţii posibil.

Sportul este foarte important pentru tine

Sportul îmbunătăţeşte substanţial calitatea vieţii majorităţii persoanelor, de aceea adulţii cu boli congenitale cardiace ar trebui să fie încurajaţi să facă exerciţii atunci când au posibilitatea. Această abordare este adoptată de unele ţări Europene, precum Germania şi Scandinavia, însă în multe alte părţi ale Europei există restricţii de la moderate la severe asupra timpului dedicat sportului de către pacienţii cu defecte congenitale cardiace.

Recomandări sportive adecvate pentru fiecare individ

Pentru a fi declarat suficient de sănătos pentru a participa în activităţi sportive sau nu, ar trebui bazate pe examinarea post-operatorie şi nu pe severitatea defectului cardiac. Pentru a evalua statutul cardiologic, un sistem special de clasificare a fost creat şi aprobat de Asociaţia Germană de Prevenţie şi Reabilitare (AGPP) şi alte comitete de experţi. Din moment ce diagnosticul şi rezultatele reziduale variază, recomandarea tipurilor de sport specifice pentru fiecare categorie de boală cardiacă nu este indicat. Fiecare ar trebui sfătuit ce fel de exerciţii să evite (de exemplu, dinamic sau static, pe termen scurt sau lung), accentuându-le pe acelea care îi sunt permise.

De ce nu le este permis tuturor să practice sport?

Pacienţilor cu defecte congenitale cardiace ar trebui să le fie permis să participe aproximativ orice sport. Însă, există şi unele excepţii:

  • Defectul cardiac este atât de sever încât sportul trebuie interzis, deoarece activităţile fizice le poate pune viaţa în pericol. Acest demers este necesar numai în cazuri excepţionale şi nu rezultatul protecţiei excesive.
  • Bolile cardiace pot permite o participare parţială în activităţi sportive, datorită incapacităţii inimii de a se adapta efortului fizic. De exemplu, administrarea de medicamente anti-coagulante este incompatibilă cu sporturile de contact, precum rugby. În plus, purtarea unui pacemaker este neindicat cu stretching-ul extrem, precum exerciţiile la bară.

Alegerea practicării sporturilor de către persoanele cu boli congenitale cardiace este una personală. Motto-ul ar trebui să fie întotdeauna “permite sportul cât mai mult posibil, restricţionează sportul nu mai mult decât necesar”.

Autor(i): Marit Haugdahl

Marit Haugdahl este un jurnalist pentru Corience în Norvegia şi un consilier de informare la Nofima – Norwegian Food, Fisheries, în domeniul pescuitului, acvaculturii şi Institutul de Cercetare. Ea a lucrat ca jurnalist si editor din 1994. Marit are un defect cardiac congenital: Tetralogie Fallot.

Ultima actualizare: 2009-08-17