acmim Asociatia Parintilor Copiilor cu Defecte Cardiace Congenitale
Pentru pacienti, parinti, doctori si oameni de stiinta

Cauta

Autentificare

Log in

 

Anomalia Ebstein

Tratamentul pentru Anomalia Ebstein va depinde de cât de gravă este situaţia. Cardiologul va discuta opţiunile de tratament potrivite pentru copilul dumneavoastră.

Dacă simptomele copilului dumneavoastră sunt uşoare, va fi monitorizat de către un cardiolog pediatric şi s-ar putea să nu necesite niciodată tratament.

Chirurgie

Dacă nivelele de oxigenare ale copilului dumneavoastră sunt scăzute, aceasta însemnând că nu este suficient sânge care ajunge la plămâni, va fi nevoie de operaţie pe cord deschis. Aceasta înseamnă că inima va trebui oprită şi deschisă pentru a fi reparată. Un aparat by-pass va prelua funcţiile inimii.

Scopul principal al acestei operaţii este de a asigura o cantitate suficientă de sânge care ajunge la plămâni pentru a colecta oxigen. Dacă situaţia nu este foarte gravă, atunci operaţia:

  • Va repara defectul septal atrial (DSA);
  • Va repara valva tricuspidă;
  • Va reduce mărimea atriului drept.

Înlocuirea valvei tricuspide

Uneori, valva tricuspidă este foarte deformată şi necesită înlocuirea cu o valvă mecanică (artificială). Valvele artificiale nu cresc odată cu copilul, deci vor trebui făcute alte operaţii pe măsură ce copilul dumneavoastră va creşte.

Copiii cu valve artificiale vor fi de asemenea nevoiţi să ia anticoagulante pentru tot restul vieţii, ceea ce prezintă o serie de implicaţii pentru sănătatea şi stilul lor de viaţă.

Procedura Fontan

La anumiţi copii cu Anomalia Ebstein, ventriculul drept este prea mic pentru a funcţiona corect. În acest caz, chirurgii ar putea conecta atriul drept direct la artera pulmonară (procedura Fontan). Aceasta înseamnă că sângele cu dioxid de carbon este împins direct în artera pulmonară, fără să mai treacă prin valva tricuspidă şi ventricolul drept.

Şuntul BT şi procedura Fontan.

Copiii născuţi cu o formă foarte gravă de anomalie Ebstein ar putea avea nevoie de un şunt BT pentru a creşte cantitatea de sânge care ajunge la plămâni. Aceasta procedură va fi făcută imediat după naştere. Şuntul BT este făcut prin conectarea unui tub de la o arteră a braţului la arterele pulmonare. Această operaţie poate fi făcută prin lateralul pieptului, în timp ce inima continuă să bată, sau prin faţă, folosind un aparat de by-pass (operaţie pe cord deschis).

Alte operaţii (procedura Fontan) pot fi realizate ulterior, după doi sau trei ani. Poate să treacă o perioadă pentru recuperarea copiilor de la aceste proceduri chirurgicale, deoarece ele schimbă presiunea circulaţiei şi inima şi plămânii au nevoie de timp pentru a se adapta.

Mai multe despre Anomalia Ebstein

Autor(i): Children’s Heart Federation

Supervizat de: Expert Review Panel

Dr Robert M R Tulloh MA DM FRCP FRCPCH

Consultatnt pediatric cardiolog

Bristol Royal Hospital for Children / Bristol Royal Infirmary

Dr Piers Daubeney

Consultant pediatric şi cardiolog fetal

Royal Brompton and Harefield NHS Trust

Dr Shakeel Qureshi

Consultant pediatric cardiolog/ Şeful serviciului

Evelina Children’s Hospital, Guy’s & St Thomas Foundation Trust

Dr Alison Hayes

Consultant pediatric cardiolog

Bristol Royal Hospital for Children

Dr Graham Stuart

Consultant pediatric cardiolog

Bristol Royal Hospital for Children/ Bristol Royal Infirmary

Dr Beverley Tsai-Goodman

Consultant pediatric cardiolog

Bristol Royal Hospital for Children/ Bristol Royal Infirmary

Andrew Parry

Consultant pediatric cardiolog, chirurg

Bristol Royal Hospital for Children

Dl William Brawn

Chirurg cardiologie congenitală

Birmingham Children’s Hospital

Ultima actualizare: 2009-12-09