acmim Asociatia Parintilor Copiilor cu Defecte Cardiace Congenitale
Pentru pacienti, parinti, doctori si oameni de stiinta

Cauta

Autentificare

Log in

 

Stenoza aortică


Stenoza aortică este o îngustare a valvei aortice. Aceasta înseamnă că fluxul sangvinic din ventriculul stâng în aortă este mai puţin eficient decât la o inimă normală. Rezultatul este că organismul nu primeşte atât oxigen cât are nevoie.

Valva aortică în sine ar putea fi prea îngustă sau ar putea să îngusteze valva de mai sus – stenoză supravalvulară sau valva de mai jos – stenoză subvalvulară. Îngustarea poate să fie uşoară, moderată sau severă.

Cataterul balon: o modalitate de a creşte fluxul sangvinic prin valvă este de a folosi un cateter balon. Acesta este un tub de plastic subţire cu un balon la capăt. Este introdus prin venă sau arteră (de obicei în partea de sus a piciorului) până în inimă şi inserat în valvă. Balonul este apoi umflat în valvă, extinzând-o şi pe aceasta. Apoi, balonul este dezumflat şi retras.

Cateterizarea cu balon nu lasă nici o cicatrice şi copilul dumneavoastră ar putea să părăsească spitalul în aceeaşi zi. Uneori, procesul cauzează o mică sângerare a valvei, dar aceasta nu este o problemă, având în vedere că sângerarea este mică. Dacă valva se îngustează din nou în viitor, procedura ar putea să fii repetată. Dacă procedura nu funcţionează, se poate apela la chirurgie.

Chirurgia: este vorba e o operaţie pe cord deschis, ceea ce înseamnă că inima va trebui oprită şi deschisă pentru a fi reparată. Un aparat by-pass va prelua funcţiile inimii. Scopul acestei operaţii este de a extinde sau înlocui valva aortică sau de a reduce obstrucţionarea deasupra sau sub ea.

Dacă copilul dumneavoastră a mai avut alte operaţii la inimă, operaţia va depinde de cât de bine poate inima să fie modificată pentru a face faţă problemelor care există.

Pentru copiii mai mari, operaţia prezintă de obicei riscuri scăzute, dar va depinde de starea generală a copilului. Cardiologul şi chirurgul ar trebui să discute în detaliu riscurile cu dumneavoastră înainte de a vă cere consimţământul pentru operaţie.

Valva aortică poate fi înlocuită cu una artificială, concepută special pentru a rezista la presiuni mari ale sângelui pompat din ventriculul stâng. Cu toate acestea, valvele artificiale nu cresc odată cu copiii, deci s-ar putea să fie necesare alte operaţii de înlocuire a valvei. Copiii cu valve artificiale vor fi de asemena nevoiţi să ia anticoagulante pentru tot restul vieţii, fapt care are un număr de implicaţii pentru sănătatea şi stilul lor de viaţă.

O alternativă la folosirea valvei artificiale este aplicarea procedurii Ross. În această operaţie, propria valvă pulmonară a copilului va înlocui valva aortică. Apoi, o valvă din ţesut uman va înlocui valva pulmonară.

Copiii care trec prin astfel de operaţii, vor petrece de obicei 7-10 zile în spital, din care una sau două vor fi petrecute în secţia de terapie intensivă sau în unitatea de dependenţă ridicată. Desigur, aceasta depinde de cât de bine este copilul înainte şi după operaţie şi dacă apar sau nu complicaţii.

Mai multe despre Stenoza Aortică

Autor(i): Children’s Heart Federation

Supervizat de: Expert Review Panel

Dr Robert M R Tulloh MA DM FRCP FRCPCH

Consultant pediatric cardiolog

Bristol Royal Hospital for Children / Bristol Royal Infirmary


Dr Piers Daubeney

Consultant pedriatic şi cardiolog fetal

Royal Brompton and Harefield NHS Trust


Dr Shakeel Qureshi

Consultant pediatric cardiolog / Şeful serviciului

Evelina Children’s Hospital, Guy’s & St Thomas Foundation Trust


Dr Alison Hayes

Consultant Paediatric Cardiologist

Bristol Royal Hospital for Children


Dr Graham Stuart

Consultant pediatric cardiolog

Bristol Royal Hospital for Children/ Bristol Royal Infirmary


Dr Beverley Tsai-Goodman

Consultant pediatric cardiolog

Bristol Royal Hospital for Children/ Bristol Royal Infirmary


Andrew Parry

Consultant pediatric cardiolog chirurg

Bristol Royal Hospital for Children


Dl William Brawn

Chirurg cardiac congenital

Birmingham Children’s Hospital


Ultima actualizare: 2009-12-09